Операція на серці. Не гайте часу, якщо вам потрібне коронарне шунтування!

Коронарне шунтування буквально врятувало життя 42-річному Олексію Ковалю із Хмельницького, адже вже півроку тому судини його серця у двох місцях були закриті повністю, а в одному - на 90 %. Тяжкий інфаркт у такому випадку - лише питання часу.

Як і більшість молодих людей, хмельничанин не міг і подумати, що в нього серйозні проблеми із серцем. «Знав, що в мене буває високий тиск. А от на серце не нарікав. Та й тиск особливо не турбував. Навіть коли тонометр видавав "200", я почувався абсолютно нормально. Тому особливо не переймався», - згадує Олексій.

Але два роки тому чоловік помітив, що під час значного фізичного навантаження починало боліти у грудях. У звичайному ритмі все було ніби добре, а тільки-но пробував пробігтися чи виконати якусь важку фізичну роботу, з'являвся дискомфорт. Олексій довго не наважувався звернутися до лікаря, дійшов майже через рік після перших симптомів. Діагноз кардіолога: ішемічна хвороба серця, потрібна коронаровентрикулографія - інвазивний метод обстеження судин серця, - щоб дізнатися в якому стані артерії. Робити процедуру чоловік не поспішав. Тим більше що трохи підлікувався, і самопочуття покращилося.

Операція на серці. Не гайте часу, якщо вам потрібне коронарне шунтування!

Поки наважувався на операцію, стався інфаркт

«А через півроку я захворів на грип, і серце знову нагадало про себе. Зрозумів, що тягнути з обстеженням уже не можна», - розказує Коваль. Коронаровентрикулографія показала багатосудинне ураження, при якому вже потрібно робити коронарне шунтування. Але Олексій знову почав відкладати лікування на потім. Вийшло, що аж на півроку.

«І коли пацієнт нарешті приїхав до нас, обстеження виявило, що в нього стався інфаркт, - коментує історію хмельничанина Катерина Ревенко, кардіолог Центру кардіохірургічної допомоги клініки "Добробут" (Київ), де оперували Коваля. - Міокард після перенесеного на ногах інфаркту був надзвичайно слабким, до того ж пошкодився мітральний клапан. І якщо у більшості пацієнтів кардіохірургії ризики оперативного втручання менше 1 %, то 42-річного Олексія ми брали на операцію вже з 1,47 %, у стані середньої тяжкості».

Операція на серці. Не гайте часу, якщо вам потрібне коронарне шунтування!

«Як наслідок, у чоловіка був складний ранній післяопераційний період, що нечасто трапляється навіть у літніх пацієнтів. Він довше звичайного знаходився на апараті штучної вентиляції легень. Цього вдалося б уникнути, якби операція на серці була зроблена вчасно, одразу після коронаровентрикулографії», - уточнює Олександр Бабляк, кардіохірург Центру кардіохірургії клініки «Добробут». І наголошує, що тільки-но пацієнту кажуть про необхідність робити коронарне шунтування, слід починати діяти. Адже чим менше пошкоджене серце, тим легше переноситься втручання і, головне, тим більше можливостей повністю відновити серце і повернути пацієнту максимальну якість життя.

«У випадку Олексія нам вдалося досягти значного успіху, але якби трохи раніше, ми зробили б ще більше», - каже Олександр Бабляк.

Допомогло мініінвазивне коронарне шунтування

Попри складну першу добу після операції, Олексій Коваль швидко пішов на поправку. І вже на шостий день готувався їхати додому.

«Допомогло, по-перше, те, що це молодий чоловік, і організм має достатньо резервів. А по-друге, те, що наші кардіохірурги оперували Олексія мініінвазивним методом, через міжреберний розріз менше 10 см. А це менша травма, й тіло зазнає меншого стресу, менше страждає», - говорить Катерина Ревенко.

Пацієнт додає, що обирав для лікування «Добробут» саме через те, що в клініці коронарне шунтування проводять мініінвазивно: «Зізнаюся, боявся робити великий розріз грудини. До того ж, не хотів надовго втрачати працездатність, адже я приватний підприємець, у мене нема лікарняного. Мабуть, тому й затягнув - довго збирав інформацію. Але зрештою побачив ТВ-сюжет про те, що в "Добробуті" розвивається мініінвазивна хірургія серця. Зацікавився, подзвонив. Так опинився тут».

Операція на серці. Не гайте часу, якщо вам потрібне коронарне шунтування!

Перед випискою Олексій уже почувався настільки добре, що навіть не хотів, щоб дружина приїжджала за ним до Києва, і збирався їхати в Хмельницький сам. «Лікарі сказали, що за два тижні можна повертатися до роботи. Нащо мені тоді нянька в дорозі?» - жартує Коваль. Але дружина все-таки приїхала - підтримати чоловіка і подякувати лікарям.