Туберкульоз. Чому це актуально сьогодні?

В Україні щороку виявляється близько 30 тисяч нових випадків туберкульозу. Юрій Варченко, провідний спеціаліст з розвитку національних та міжнародних програм в сфері лікування туберкульозу Всеукраїнської Мережі ЛЖВ - про ситуацію з хворобою в Україні.

Минуло вже 136 років з дня відкриття Робертом Кохом збудника туберкульозу, 100 років від отримання вакцини проти туберкульоз Кальметом та Гереном, 75 років від синтезу першого ефективного протитуберкульозного препарату стрептоміцину Зельманом Ваксманом. Україна станом на 2018 рік має все необхідне обладнанням для виявлення та діагностики туберкульозу. Пацієнтам в країні доступний повний арсенал сучасних протитуберкульозних препаратів, в тому числі і новітніх, таких як лінезолід та бедаквілін.

Виключенням хіба що є тимчасові труднощі в доступності деламаніду та обмеженість доступності до бедаквіліну. Система фтизіатричної служби складається із мережі регіональних протитуберкульозних закладів, в яких передбачено також хірургічне лікування пацієнтів з туберкульозом. До процесу виявлення та лікування залучено мережу первинної ланки медичної допомоги (сімейних лікарів). Створена мережа кабінетів ДОТ, в яких відбувається контрольоване лікування пацієнтів з туберкульозом, в тому числі і на базі загальнопрофільних поліклінік.

Туберкульоз. Чому це актуально сьогодні?Юрій ВарченкоПровідний спеціаліст з розвитку національних та міжнародних програм в сфері лікування туберкульозу Всеукраїнської Мережі ЛЖВ

Україна має безпрецедентну підтримку з боку міжнародних організацій, за кошти яких реалізуються неурядовими організаціями чисельні проекти соціально-психологічної підтримки пацієнтів з туберкульозом, відбуваються закупівлі протитуберкульозних препаратів, витратних матеріалів та обладнання для лабораторній, здійснюється технічна підтримка та координація програм по боротьбі з туберкульозом, спільнот пацієнтів.

Про захворюваність в Україні

Так, в Україні щороку виявляється близько 30 тисяч нових випадків туберкульозу, а лікування потребує щорічно близько 40 тис. пацієнтів, помирають близько 4 тис пацієнтів і не лише дорослих, а й що найстрашніше - дітей.

Невже всі ці зусилля виявилися марними? Забігаючи наперед, скажемо - зусилля не виявилися марними. Проте існує низка невирішених проблем, що не дозволяють країні позбавитися тягаря туберкульозу. Наведемо загальновідомий факт: матеріально забезпечене, впевнене в майбутньому населення із гарантованим доступом до якісної медичної допомоги з акцентом на профілактичну медицину фактично не хворіє на туберкульоз, незалежно від кліматичних умов проживання.

СИМПТОМЫ ТУБЕРКУЛЕЗА: ПЕРВЫЕ ПРИЗНАКИ

Якщо з економічної точки зору в нашій країні на фоні існуючого збройного конфлікту не слід очікувати покращення ситуації в найближчі роки, то з доступністю до медичної допомоги всіх верств населення, незалежно від матеріального стану, ми можемо впоратися. Зазначимо, що однією з проблем України є низька ефективність лікування хворих на туберкульоз через перерване лікування, смертність, невдале лікування, формування стійкості до протитуберкульозних препаратів, прояви побічних дій протитуберкульозних препаратів. Ми б могли запобігти багато чому із перерахованого простим шляхом - раннє виявлення туберкульозу та охоплення населення профілактичними заходами.

Наприклад, така локальна клінічна форма туберкульозу, як вогнищевий, за умови дотримання пацієнтом режиму лікування та призначення адекватної схеми лікування фактично на 100% виліковна.

Туберкульоз. Чому це актуально сьогодні?

ЭКСПРЕСС-ДИАГНОСТИКА ТУБЕРКУЛЕЗА В УКРАИНЕ - LIKAR.INFO

Про раннє виявлення хвороби

Так, якщо доступність до профілактичних та медичних послуг первинної ланки медичної допомоги бути мати все населення, незалежно від майнового стану та віку, та проводиться системна робота в цьому напрямку не лише з боку медичної служба, а й з боку держави та населення загалом.

Перелік цих послуг насправді невеликий і в рази дешевший порівняно із лікуванням туберкульоз. Наприклад, до переліку входить щеплення дітей вакциною БЦЖ, яке лишається актуальним в нашій країні з огляду на епідеміологічну ситуацію.

По-друге, регулярний скринінг населення на туберкульоз, що наразі має включати анкетування особи для виявлення симптомів туберкульозу. Дане анкетування вже з 2018 році передбачено в гарантованому безоплатному пакеті послуг сімейного лікаря.

ТЕСТ: ГРОЗИТ ЛИ ВАМ ТУБЕРКУЛЕЗ?

Масові флюорографічні обстеження за сучасними уявленнями вважаються економічно недоцільними і неефективними, тому скринінг туберкульозу на підставі проведення анкетування є набагато дешевшим та ефективнішим методом своєчасного виявлення туберкульозу.

По-третє, в осіб з легеневими симптомами слід проводити рентгенологічне обстеження грудної клітини та дослідження мокротиння на наявність збудника туберкульозу.

У дітей з підозрою на туберкульоз додатково має проводитися туберкулінова проба Манту або квантифероновий тест, що вже передбачено новим клінічним протоколом ведення пацієнтів з туберкульозом. Власне кажучи, в країні вже сьогодні створено всі підстави для здійснення цих профілактичних заходів. Проблема залишається в залученні населення до масового скринінгу туберкульозу шляхом підвищення доступності до первинної медичної допомоги. Особливо це стосується соціально незахищених верств населення, яке і складають основну групу ризику захворюваності на туберкульоз.

ЕСЛИ У УЧИТЕЛЯ ВАШЕГО РЕБЕНКА - ПОДОЗРЕНИЕ НА ТУБЕРКУЛЕЗ

Про профілактику туберкульозу

Міністерством охорони здоров’я України передбачено, загальнодоступність пакету безоплатних послуг сімейного лікаря, в тому числі скринінгу туберкульозу, для всього населення та впроваджено принцип фінансування медичних послуг, коли кошти ідуть в медичний заклад (або сімейному лікареві) за пацієнтом. Марно сподіватися, що ситуація кардинально зміниться в найкоротшій перспективі.

Інша невирішена проблема неефективного лікування туберкульозу - відсутність належних заходів інфекційного контролю на стаціонарному етапі лікування хворих.

Туберкульоз. Чому це актуально сьогодні?

Проблема не в існуванні протитуберкульозних стаціонарів як таких, так як стаціонарне лікування туберкульозу є в усьому світі. Ідеальне стаціонарне лікування за сучасними уявленнями має бути короткотривалим до моменту припинення бактеріовиділення, пацієнта має перебувати в комфортних умовах в одномісній палаті, в якій неможливе перехресне зараження мікобактеріями туберкульозу як пацієнта, так і медичного персоналу.

Амбулаторний етап лікування покликаний максимально зберегти звичайний спосіб життя пацієнта, бути орієнтований на його соціальні потреби та сприяти інтеграції пацієнта в суспільство, а не ізолювати його. Адже туберкульоз - це всього лише одна із хвороб, яка є до того ж виліковною.

КАК ВЕСТИ СЕБЯ НА АМБУЛАТОРНОМ ЭТАПЕ ЛЕЧЕНИЯ ТУБЕРКУЛЕЗА ...

Про те, як захиститися в оточенні хворого

Саме від сімейних лікарів разом із фтизіатрами залежить якість та повнота виконання серед контактних осіб заходів профілактики туберкульозу.

Отже, подолання туберкульозу неможливе без комплексного системного підходу: безперервна політична та фінансова підтримка заходів національної стратегії боротьби з туберкульозом, масове проведення профілактичних заходів, раннє та своєчасне його виявлення на первинній ланці медичної допомоги, якісна та повна діагностики та лікування на рівні фтизіатричної служби, проінформованість та відсутність упереджень щодо туберкульозу серед населення, вмотивованість пацієнта та медичного персоналу на успішний результат лікування.

Україна вже рухається в цьому напрямку і вже має позитивні результати. Про це свідчить повільне, але все ж таки зменшення захворюваності, смертності від туберкульозу, поступово підвищується ефективність лікування. Ми на правильному шляху, єдине, що слід пам’ятати - не потрібно зупинятися. Недбалого до себе ставлення туберкульоз не пробачає!